Hedera 150cm
70,00 lei (Preț cu TVA)
30 în stoc
Este o planta agatatoare, din familia Araliaceae, prin radacinile sale adventive aeriene, vesnic verde, cu crestere rapida si o inaltime maxima de 20 m, 1 m aproximativ crestere anuala. Este originara din Europa, Africa de Nord si Japonia.
Informații suplimentare
Greutate | 1 kg |
---|---|
Dimensiuni | 150 cm |
Descriere Produs
Iedera – Hedera, numită în mod obișnuit iedera (iedera la plural), este un gen de 12-15 specii de plante lemnoase veșnic verzi, cățărătoare sau târâtoare, din familia Araliaceae, originară din vestul, centrul și sudul Europei, Macaronezia, nord-vestul Africii și în centrul-sudul. Asia de est până în Japonia și Taiwan.
Pe teren plan, ele rămân târâtoare, nu depășesc 5–20 cm înălțime, dar pe suprafețe adecvate pentru cățărare, inclusiv copaci, aflorimente de rocă naturală sau structuri artificiale, cum ar fi suprafața de piatră de carieră sau structuri de zidărie și lemn construite, se pot cățăra la la cel puțin 30 m deasupra solului. Iedera are două tipuri de frunze, cu frunze juvenile palmat lobate pe tulpini târâtoare și cățărătoare și frunze adulte cordate nelobate pe tulpini florifere fertile expuse la plin soare, de obicei sus, în coroanele copacilor sau în vârful suprafețelor de stâncă, de la 2 m sau mai mult deasupra. sol. Lăstarii juvenili și cei adulți diferă și ei, primii fiind zvelți, flexibili și stăpâniți sau cățărători cu mici rădăcini aeriene pentru a fixa lăstarul pe substrat (rocă sau scoarță de copac), cei din urmă mai gros, autoportante și fără rădăcini. Florile sunt galben-verzui cu cinci petale mici; sunt produse în umbele toamna până la începutul iernii și sunt foarte bogate în nectar. Fructul este o boabă de culoare neagră-verzuie, violet închis sau (rar) galbenă, cu un diametru de 5–10 mm, cu una până la cinci semințe, care se coace la sfârșitul iernii până la mijlocul primăverii. Semințele sunt împrăștiate de păsări care mănâncă boabele.
Speciile diferă în detaliu în ceea ce privește forma și mărimea frunzelor (în special a frunzelor juvenile) și în structura tricomelor frunzelor, precum și în dimensiunea și, într-o măsură mai mică, culoarea florilor și fructelor. Numărul cromozomilor diferă, de asemenea, între specii. Numărul diploid de bază este 48, în timp ce unii sunt tetraploizi cu 96, iar alții hexaploizi cu 144 și octaploizi cu 192 de cromozomi.
Iedera are o importanță ecologică majoră pentru producția lor de nectar și fructe, ambele produse în perioade ale anului când sunt disponibile puține alte surse de nectar sau fructe. Albina de iedera Colletes hederae este complet dependentă de florile de iederă, cronometrandu-și întregul ciclu de viață în jurul înfloririi iederii. Fructele sunt consumate de o gamă largă de păsări, inclusiv sturzi, păsăriș și porumbei.[4] Frunzele sunt mâncate de larvele unor specii de lepidoptere, cum ar fi nuanțe unghiulare, sub aripile galbene cu margini mai late, alun festonat, nuanțe unghiulare mici, val mic prăfuit (care se hrănește exclusiv cu iederă), molii cu coadă de rândunică și frumusețea sălcii.
O gamă foarte largă de nevertebrate se adăpostesc și iernează în încurcătura lemnoasă densă de iederă. Păsările și mamiferele mici cuibăresc și ele în iederă. Acesta servește la creșterea suprafeței și a complexității mediilor împădurite.
Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.
opinii